• Voorstelling

  • Hoe komen jongeren tot radicale keuzes?

Speel data

Mar 2023

Locatie

Drang studio

Aanvang

21:30

uur
Duur

120

min.
Ticket Kosten

12.50

Thema's

dierenactivistsme

geloof

hacking

islamophobie

sociale media

Rebel with a Cause

In deze voorstelling zien we zes jongeren op zoek naar wie ze zijn en hoe ze zich verhouden tot de ander. Ze boos zijn op de samenleving en op wat hen is aangedaan, ze haten alles en iedereen die anders is en spugen op normen en waarden. Ze willen eigenlijk niets met elkaar te maken hebben, maar zijn tot elkaar veroordeeld want ze hebben het veilige “dark web” van Spin, de hacker, nodig. Maar zo dicht op elkaars huid zittend escaleert de situatie al snel.

In Rebel with a cause onderzoeken we hoe jongeren tot radicale keuzes komen. En dan radicaal in de breedste zin van het woord. Van de vandalistische-voetbal-hooligan, de schijt-aan-de-samenleving-dierenactivist, de fervente-moslim-hatende PVV-aanhanger, de strenggelovige-extreem-positivo-christen tot de fanatiek-anti-kapitalistische-cyberhacker.

Dat jongeren radicale ideeën ontwikkelen is niets nieuws. Jongeren zijn op zoek naar hun eigen identiteit en daar horen provocatie, verzet en boude uitspraken bij. Dus, is er dan niets nieuws onder de zon? Jawel! Er is namelijk één drastische verandering.

Door het internet is voor jongeren anno nu extreem gedachtegoed veel sneller en makkelijker toegankelijk en één muisklik te vinden. Daardoor kunnen extreme ideeën zich sneller ontwikkelen in het hoofd van die jongere. En dat alles vaak achter de computer in de tienerkamer in alle eenzaamheid en uit het zicht van de ouders en hun omgeving. Bovendien is het heel makkelijk via het internet de informatie en contacten te vinden die de eigen mening bevestigen en soms versterken zonder tegenargumenten. De Lone Wolf is geboren!

Aansluitende workshop op school

In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van drama, dansen en video. De voorstelling is bedoeld voor mbo-studenten van alle niveaus. Bij de voorstelling hoort een verdiepende workshop aansluitend aan de voorstelling en een interactieve lesbrief.

Ruim 600 studenten van diverse opleidingen waren de afgelopen dagen onder de indruk van de voorstelling Rebel with a cause. Daarna is ongenuanceerd oordelen over anderen een stuk lastiger geworden: stof tot nadenken en met elkaar gedachten uitwisselen genoeg!

Henk Langenhuijsen – Dramadocent Koning Willem I College, Den Bosch

Inschrijven voor

Rebel with a Cause

Wil je als docent, school of organisatie deze voorstelling boeken of meer weten? Schrijf je dan nu in en ontvang meer informatie.

Speel periode

Mar 2023

Locatie

Drang studio

Duur:

120

min.
Geschikt voor:

Capaciteit vanaf:

75

personen
Educatief packet:

Voorstelling
Lesbrief
‍Workshop

Uw gegevens:

Dank voor je inschrijving! We hebben je gegevens ontvangen.
Oeps! Er ging iets mis probeer controleer je gegevens en probeer opnieuw.

Lesbrief

educatief traject

Via de lesbrief kan er in de klas dieper op de thematiek en dilemma’s uit de voorstelling worden ingegaan. Welke opvattingen en kwetsbaarheden spelen er in de groep? Hoe kan je omgaan met uit elkaar liggende meningen? Wéét je waar je terecht kan als je kampt met problemen die je herkent uit de voorstelling?

Deze lesbrief met interactieve werkvormen, kan zowel voor als na de voorstelling worden ingezet binnen de lessen Burgerschap. Het plaatst thema’s in een breder maatschappelijk kader en zorgt ervoor dat het effect van de voorstelling nóg dieper doordringt in de belevingswereld van de jongeren.

No items found.